Articles d'interés del Centre Mèdic Nen Déu Mon, 28 Feb 2022 12:19:04 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2 Bruxisme https://centremedic.fundacionendeu.org/bruxisme/ https://centremedic.fundacionendeu.org/bruxisme/#respond Fri, 22 May 2020 12:31:34 +0000 https://centremedic.fundacionendeu.org/?p=11887 El bruxisme es defineix com una acció funcional d'apretar, fregar o grinyolar les dents. En la seva presentació nocturna predomina el fregament, per la qual cosa el soroll és el seu principal característica, mentre que en el bruxisme diürn apretar és el més destacat. Encara que pot persistir al llarg de tota la [...]

La entrada Bruxisme se publicó primero en Centre Mèdic Nen Déu.

]]>
Foto de Negocios creado por katemangostar - www.freepik.es

El bruxisme es defineix com una acció funcional d’apretar, fregar o grinyolar les dents. En la seva presentació nocturna predomina el fregament, per la qual cosa el soroll és el seu principal característica, mentre que en el bruxisme diürn apretar és el més destacat.

Encara que pot persistir al llarg de tota la vida, sol tenir un caràcter intermitent, generalment associats a factors emocionals o psicològics. S’ha suggerit que el bruxisme reflecteix una interacció multifactorial de variables anatòmiques, fisiològiques i psicològiques.

Entre els factors etiològics que poden condicionar l’aparició del bruxisme, destaquen els d’origen genètic (com ocorre en la Síndrome de Rett) i els de caràcter local (com els factors oclusals).  El bruxisme és comú en persones amb discapacitat i en diversos desordres psiquiàtrics.

Es distingeixen diversos estadis de severitat sobre la base del grau de destrucció dentària:

  • Mínima atrició
  • Desgast paral·lel a la superfície *oclusal/*incisal
  • Pèrdua de relleu de les cúspides dentàries sense dentina exposada
  • Pèrdua de l’anatomia *oclusal amb exposició de la dentina.

La entrada Bruxisme se publicó primero en Centre Mèdic Nen Déu.

]]>
https://centremedic.fundacionendeu.org/bruxisme/feed/ 0
Càries https://centremedic.fundacionendeu.org/caries/ https://centremedic.fundacionendeu.org/caries/#respond Fri, 22 May 2020 12:21:26 +0000 https://centremedic.fundacionendeu.org/?p=11881 La càries és una malaltia multifactorial en la qual existeixen una sèrie de condicionants, denominats “determinants de les càries”, que poden influir en la pèrdua de la substància mineral i en la velocitat d'aparició de les lesions. Els factors més importants que determinen els canvis microbians (microbiota cariogènica) són l'excés de sucre en [...]

La entrada Càries se publicó primero en Centre Mèdic Nen Déu.

]]>

La càries és una malaltia multifactorial en la qual existeixen una sèrie de condicionants, denominats “determinants de les càries”, que poden influir en la pèrdua de la substància mineral i en la velocitat d’aparició de les lesions. Els factors més importants que determinen els canvis microbians (microbiota cariogènica) són l’excés de sucre en la dieta (substrat cariogènic) i les reduccions importants del flux salival (hoste susceptible).

La entrada Càries se publicó primero en Centre Mèdic Nen Déu.

]]>
https://centremedic.fundacionendeu.org/caries/feed/ 0
L’halitosi https://centremedic.fundacionendeu.org/halitosi/ https://centremedic.fundacionendeu.org/halitosi/#respond Fri, 22 May 2020 12:09:48 +0000 https://centremedic.fundacionendeu.org/?p=11876 (mal alè, mala olor bucal) El principal factor etiològic de la halitosi correspon als compostos volàtils del sulfur alliberats pels bacteris de la placa, que colonitzen fonamentalment el dors lingual i les bosses periodontals. Encara que cert grau de halitosi és comú en persones saludables particularment després de dormir (alè matinal), i molts [...]

La entrada L’halitosi se publicó primero en Centre Mèdic Nen Déu.

]]>
Foto de Mano creado por nensuria - www.freepik.es

(mal alè, mala olor bucal)

El principal factor etiològic de la halitosi correspon als compostos volàtils del sulfur alliberats pels bacteris de la placa, que colonitzen fonamentalment el dors lingual i les bosses periodontals. Encara que cert grau de halitosi és comú en persones saludables particularment després de dormir (alè matinal), i molts aliments i begudes també poden causar halitosi -una cosa òbvia en el cas d’alls, cebes o salsa curri-, una higiene oral deficient afavoreix l’aparició de halitosi, especialment quan aquesta coexisteix amb qualsevol procés infecciós oral, incloent:

  • Gingivitis
  • Periodontitis
  • Abscessos dentals
  • Alveolitis seques (després d’una exodoncia)
  • Sinusitis
  • Amigdalitis

Excepcionalment, la halitosi pot deure’s a causes d’origen extraoral, com:

  • Diabetis
  • Problemes pulmonars
  • Insuficiència renal severa
  • Malaltia hepàtica
  • Alteracions psiquiàtriques (halitosi delusòria)

L’abordatge de la halitosi inclou el tractament de la causa, el consell dietètic i una higiene oral adequada, incorporant la neteja de la llengua i les mucoses, i valorant la conveniència de l’ús rutinari d’antisèptics.

La entrada L’halitosi se publicó primero en Centre Mèdic Nen Déu.

]]>
https://centremedic.fundacionendeu.org/halitosi/feed/ 0
Psicologia: Teràpia Breu Estratègica https://centremedic.fundacionendeu.org/terapia-breu-estrategica/ https://centremedic.fundacionendeu.org/terapia-breu-estrategica/#respond Fri, 22 May 2020 11:24:28 +0000 https://centremedic.fundacionendeu.org/?p=11871 Normalment quan sentim que estem en una situació que ens  sobrepassa, busquem com solucionar-la. Però a vegades, lluny d’anar a millor ens estanquem o bloquegem, i ja no sabem per on tirar. La Teràpia Breu Estratègica proposa un model per quan la persona no sap què més fer o per on començar. És un [...]

La entrada Psicologia: Teràpia Breu Estratègica se publicó primero en Centre Mèdic Nen Déu.

]]>

Normalment quan sentim que estem en una situació que ens  sobrepassa, busquem com solucionar-la. Però a vegades, lluny d’anar a millor ens estanquem o bloquegem, i ja no sabem per on tirar.

La Teràpia Breu Estratègica proposa un model per quan la persona no sap què més fer o per on començar. És un model de treball orientat a trobar l’estratègia que pot conduir la persona interessada a resoldre per sí mateixa un problema o desllurigar un conflicte emocional en el temps just. En funció del cas poden ser entre 4 i 10 sessions de treball, entenent les particularitats de cada persona i situació. Les sessions es realitzem cada dues setmanes al principi i després es poden anar espaiant segons necessitat.

El model estratègic proposa una intervenció basada en la integració de corrents sistèmiques i estratègiques i models de resolució de problemes. És un model pragmàtic que ens ajuda a incrementar la nostra “consciència operativa”, és a dir, el desenvolupament i evolució d’habilitats i competències en vista a una major funcionalitat. És a dir, s’acompanya a la persona a fer petits passos pràctics, tot i que no sempre des de la lògica comú, que la condueixen de manera pausada però segura cap a l’objectiu fixat, que normalment té a veure amb el major benestar emocional de la persona. Amb això s’aconsegueix que la persona pugui afrontar per sí mateixa la situació i, no només sortir-ne aquesta vegada, sinó poder-ne sortir sempre que ho necessiti.

ÀREES D’INTERVENCIÓ

  • Coaching Estratègic per al desenvolupament personal.
  • Conflictes Personals:
    • Ansietat
    • Depressió
    • Dol
    • Estrès postraumàtic
    • Atacs de Pànic
    • Fòbies
    • Trastorns de l’Estat d’Ànim
    • Obsessions
    • Trastorns Obsessiu-Compulsius
    • Trastorns Compulsius relacionats amb Internet
    • Inseguretat
    • Dubte Patològic
    • Ludopaties
  • Conflictes Relacionals:
    • Problemes de Parella
    • Trastorns Sexuals
    • Dificultats o conflictes Familiars
    • Dificultats a l’entorn Laboral

Eva M. Rodríguez Anguera
Psicòloga experta en Terapia Breu Estratègica
Nº col. 25.655

La entrada Psicologia: Teràpia Breu Estratègica se publicó primero en Centre Mèdic Nen Déu.

]]>
https://centremedic.fundacionendeu.org/terapia-breu-estrategica/feed/ 0
Et rentes bé les dents? https://centremedic.fundacionendeu.org/et-rentes-be-les-dents/ https://centremedic.fundacionendeu.org/et-rentes-be-les-dents/#respond Fri, 10 Apr 2020 10:42:00 +0000 http://www.fundacionendeu.org/?p=10666 Aprofitem que tenim més temps per a dedicar als més petits de la casa i aprenem amb la Dra. Veloso, del Centre Mèdic Nen Déu, les 3 claus d'un bon rentat de dents.

La entrada Et rentes bé les dents? se publicó primero en Centre Mèdic Nen Déu.

]]>

Aprofitem que tenim més temps per a dedicar als més petits de la casa i aprenem amb la Dra. Veloso, del Centre Mèdic Nen Déu, les 3 claus d’un bon rentat de dents.

La entrada Et rentes bé les dents? se publicó primero en Centre Mèdic Nen Déu.

]]>
https://centremedic.fundacionendeu.org/et-rentes-be-les-dents/feed/ 0
Mètode Glifing https://centremedic.fundacionendeu.org/metode-glifing/ https://centremedic.fundacionendeu.org/metode-glifing/#respond Wed, 18 Jul 2018 11:15:19 +0000 http://www.fundacionendeu.org/?p=3694/ El mètode Glifing és un mètode d'entrenament de la lectura, de forma lúdica, es fa des de l'ordinador de casa. Eficàcia comprovada en 4 mesos de tractament. Per a més informació preguntar al Servei de Psicologia Infanto Juvenil. 93 435 68 86

La entrada Mètode Glifing se publicó primero en Centre Mèdic Nen Déu.

]]>
El mètode Glifing és un mètode d’entrenament de la lectura, de forma lúdica, es fa des de l’ordinador de casa.

Eficàcia comprovada en 4 mesos de tractament.

Per a més informació preguntar al Servei de Psicologia Infanto Juvenil.

93 435 68 86

La entrada Mètode Glifing se publicó primero en Centre Mèdic Nen Déu.

]]>
https://centremedic.fundacionendeu.org/metode-glifing/feed/ 0
El poder de la paraula https://centremedic.fundacionendeu.org/el-poder-de-la-paraula/ https://centremedic.fundacionendeu.org/el-poder-de-la-paraula/#respond Sat, 09 Jun 2018 13:15:16 +0000 https://centremedic.fundacionendeu.org/?p=12192 Al segle V a.c. els anomenats sofistes, una mena de mestres que s’encarregaven de conrear al poble, van introduir el govern democràtic i amb ell la llibertat d’associació, pensament i paraula, a la qual donaven una importància cabdal en el seu ús (retòrica). Sòcrates (469 a.c.) Va inventar el mètode maièutic, que consistia a extreure el [...]

La entrada El poder de la paraula se publicó primero en Centre Mèdic Nen Déu.

]]>

Al segle V a.c. els anomenats sofistes, una mena de mestres que s’encarregaven de conrear al poble, van introduir el govern democràtic i amb ell la llibertat d’associació, pensament i paraula, a la qual donaven una importància cabdal en el seu ús (retòrica). Sòcrates (469 a.c.) Va inventar el mètode maièutic, que consistia a extreure el coneixement formulant preguntes amb habilitat de manera que l’interlocutor aconseguís comprendre els conceptes que es tractaven. Va ser en aquesta època on ja van sorgir certs filòsofs que es dedicaven a la curació de problemes emocionals per mitjà de la paraula (catarsi); possiblement els primers psicòlegs de la història.

Haurem d’esperar uns quants segles fins que un filòsof i matemàtic austríac L. Wittgenstein (1889) abordés la idea del llenguatge no com una mera funció de designació, és a dir la d’establir una relació entre paraula i cosa, llenguatge i realitat; teoria clàssica que perdurava des de Plató (427 a.c.) i Sant Agustí (354), fins a G. Frege (1848). Per a ell, el llenguatge és el pensament; pensament i món són llenguatge perquè el llenguatge representa al món. També en aquesta època S. Freud (1856) donaria un pas més en donar compte de l’inconscient per mitjà de la paraula amb el peculiar i original mètode que va inventar: la psicoanàlisi; gràcies al qual s’evidencien els efectes de la paraula en el subjecte a través dels símptomes.

Freud, que era neuròleg, va constatar que els fenòmens psíquics amb els quals tractava diàriament, no podien explicar-se des de concepcions fisiològiques i neurològiques sinó que aquests processos anímics contenien un llenguatge que calia desxifrar. Posteriorment J. Lacan (1901) reprendria a Freud des de la seva vessant lingüística, actualitzaria la seva tècnica i ampliaria la seva teoria atorgant un èmfasi especial al llenguatge.

Per aquest, l’inconscient estaria estructurat com un llenguatge i els símptomes estarien constituïts per metàfores (condensacions) i metonímies (desplaçaments) de significats.

Més enllà de la importància que li donem a l’inconscient en el camp de la ment, en el que coincidirien tots els professionals de la salut (psicoterapeutes) és en la funció transcendental que exerceix la paraula en el desenvolupament de la cura, pel seu impacte psicològic, efecte catàrtic i mig de relació entre psicòleg i pacient.

No obstant això, a mesura que avança el segle, que el coneixement sobre l’ésser humà “progressa”, sembla que tot aquest discurs forma part del passat, com si fos una cosa passat de moda, passat de moda, superat… Les concepcions biologistes sobre la ment deixen a un costat la Paraula, ja que parteixen de la idea que qualsevol alteració psicològica rau en una “anomalia” que passa en el cervell: dèficit de serotonina, alteració en els processos d’intercanvi entre neurotransmissors, disfunció d’alguna regió cerebral… i per tant cal actuar sobre aquest cervell malalt. Com? medicándolo. Aquí sobren les paraules, el que cal analitzar i tractar és el funcionament biològic d’aquest cervell. Actualment alguns treballs es dirigeixen cap a l’estudi i investigació de les alteracions cerebrals en funció de diferents estímuls aplicats, amb l’ajuda de la tecnologia: la Ressonància Magnètica.

Evidentment l’ajuda farmacològica és molt important, de vegades fins i tot la millor opció. El problema sorgeix quan passa a ser l’opció més utilitzada, de vegades l’única considerada; amb la qual cosa vam acabar generant una població cronificada, medicada i dependent dels fàrmacs de per vida. Igualment seria absurd criticar els avenços tecnològics aplicats a l’estudi de la ment (especialment perquè així descobrirem els seus límits operatius), però novament el problema rau en centrar-se excessivament en aquesta concepció tan biomecanicista.

Si en alguna cosa es distingirà el segle XXI és en l’avanç de la tecnologia, però em temo que en detriment de les relacions humanes. Què s’ha fet del corrent humanista que durant tants segles ha imperat a Europa? Potser l’ideal que es persegueix és el del Món Feliç d’A Huxley governats per la tecnologia (més que per la ciència).

Em pregunto si és aquest realment el nou ideal social que pretenem.

J.C. Gallostra Fábregas
Psicòleg clínic

La entrada El poder de la paraula se publicó primero en Centre Mèdic Nen Déu.

]]>
https://centremedic.fundacionendeu.org/el-poder-de-la-paraula/feed/ 0
Prevenir és curar https://centremedic.fundacionendeu.org/prevenir-es-curar/ https://centremedic.fundacionendeu.org/prevenir-es-curar/#respond Thu, 07 Dec 2017 18:16:25 +0000 http://www.fundacionendeu.org/?p=2750/ Campanya de revisió odontològica als nens de l’Escola Nen Déu.

La entrada Prevenir és curar se publicó primero en Centre Mèdic Nen Déu.

]]>
Campanya de revisió odontològica als nens de l’Escola Nen Déu.

La entrada Prevenir és curar se publicó primero en Centre Mèdic Nen Déu.

]]>
https://centremedic.fundacionendeu.org/prevenir-es-curar/feed/ 0
Consells bàsics per mantenir una boca sana en pacients discapacitats https://centremedic.fundacionendeu.org/consells-basics-mantenir-boca-sana-pacients-discapacitats/ https://centremedic.fundacionendeu.org/consells-basics-mantenir-boca-sana-pacients-discapacitats/#respond Mon, 06 Nov 2017 09:00:35 +0000 http://www.fundacionendeu.org/?p=2685/ 1.- L’ideal, per a qualsevol persona, és fer una dieta dura, com més dura millor. Ara bé, en els pacients discapacitats cal valorar les limitacions individuals. 2.- Agrupar el àpats. Gaudeixen d’una millor salut oral els pacients que viuen en institucions que els que viuen a casa seva. Aquests últims augmenten el nombre d’ingestes, és [...]

La entrada Consells bàsics per mantenir una boca sana en pacients discapacitats se publicó primero en Centre Mèdic Nen Déu.

]]>
Consells bàsics per mantenir una boca sana en pacients discapacitats1.- L’ideal, per a qualsevol persona, és fer una dieta dura, com més dura millor. Ara bé, en els pacients discapacitats cal valorar les limitacions individuals.

2.- Agrupar el àpats. Gaudeixen d’una millor salut oral els pacients que viuen en institucions que els que viuen a casa seva. Aquests últims augmenten el nombre d’ingestes, és a dir, fan més visites a la nevera. N’hi ha prou amb esmorzar, dinar, berenar i sopar.

3.- Suprimir el sucre refinat i els seus derivats. Per endolcir es pot optar per sacarina (substituir la cola per una de “light”…). En els pacients discapacitats, seria bo deixar totalment de banda el sucre a partir de mitja tarda.

4.- Intentar mantenir una higiene oral suficient. Si el pacient s’oposa a la manipulació es pot començar raspallant suaument les dents de davant y exteriorment i, mica en mica, anar ampliant el camp d’acció. També es pot començar la neteja amb unes gases i anar guanyant terreny, emprant pastes de dents infantils de gustos agradables… en qualsevol cas, es pot consultar a l’especialista. Si es fa bé, un raspallat al dia de les dents es suficient. En alguns casos pot ajudar l’ús del raspall elèctric (més acceptat en el cas dels nois, acostumats a l’afaitadora elèctrica). Sigui con sigui, i malgrat les reticències, cal insistir en el raspallat ja que, sovint, després de diverses manipulacions, el noi o la noia es mostren més disposats a deixar-se raspallar perquè han comprovat que el raspall és inofensiu.

5.- Quan es forma càlcul (tosca) perquè no s’ha eliminat bé la placa, cal anar a l’especialista. Un símptoma d’acumulació és el sagnat de la geniva. A banda de tractament amb antibiòtic, cal eliminar aquesta placa amb una neteja més profunda d’aquella zona.

6.- Una mínima aportació de fluor.

7.- Visites periòdiques a un especialista, en funció del grau de col•laboració del pacient, aproximadament cada sis mesos en el cas dels discapacitats, i tractament de les incidències que puguin sorgir.

El tractament odontològic de persones amb discapacitats es basa en dues fases. La primera, és deixar aquella boca sana. La segona es mantenir la boca sana, i per aconseguir-ho s’han d’implicar familiars i educadors. El més efectiu, econòmic i que perdurarà en el temps és la prevenció.

Dr. Julián López Jiménez
Dra. Mª José Giménez Prats
Servei d’Odontologia. Hospital del Nen Déu.

La entrada Consells bàsics per mantenir una boca sana en pacients discapacitats se publicó primero en Centre Mèdic Nen Déu.

]]>
https://centremedic.fundacionendeu.org/consells-basics-mantenir-boca-sana-pacients-discapacitats/feed/ 0
Tabaquisme i salut oral https://centremedic.fundacionendeu.org/tabaquisme-salut-oral/ https://centremedic.fundacionendeu.org/tabaquisme-salut-oral/#respond Wed, 12 Jul 2017 10:00:44 +0000 http://www.fundacionendeu.org/?p=2315/ El consum de tabac és un dels hàbits més perjudicials per a la salut. Està relacionat amb diferents tipus de càncer i patologies cardiopulmonars de diferent índole, entre altres malalties greus. El mecanisme d’acció del tabac és tant a nivell local, a causa de la irritació de les mucoses produïdes pel fum, com a nivell [...]

La entrada Tabaquisme i salut oral se publicó primero en Centre Mèdic Nen Déu.

]]>
Fumar pejudica tu salud oralEl consum de tabac és un dels hàbits més perjudicials per a la salut. Està relacionat amb diferents tipus de càncer i patologies cardiopulmonars de diferent índole, entre altres malalties greus.

El mecanisme d’acció del tabac és tant a nivell local, a causa de la irritació de les mucoses produïdes pel fum, com a nivell sistèmic, a causa de l’alteració de les defenses de l’individu.

Les lesions que es produeixen són degudes a la seva composició de més de 4.000 toxines entre les que s’inclou la nicotina, el monòxid de carboni, nitrosamines, benzens, aldehids i cianur d’hidrogen.

Aquestes substàncies també produeixen alteracions dels teixits de la cavitat oral:

· Lesions orals precanceroses: Leucoplàsia, eritroplàsia o queratosis.
· Càncer oral: carcinoma de cèl·lules escamoses o carcinoma berrugós.
· Malalties periodontals: augment del dipòsit de placa i càlcul, isquèmia, recessió gingival o pèrdua òssia alveolar.
· Càries radicular.
· Periimplantitis i mucositis.
· Halitosi.
· Alteracions del gust.
· Tincions de dents i restauracions.

El tabaquisme influeix en la salut oral de l’individu, afectant negativament el resultat de gairebé tots els procediments terapèutics realitzats en la cavitat oral.

A més, el seu efecte és dosi depenent, ja que l’efecte produït depèn de la quantitat de tabac consumida.

ALTERACIONS ORALS PRODUÏDES PEL CONSUM DE TABAC

A) MALALTIA PERIODONTAL O PERIODONTITIS (anomenada vulgarment “Piorrea”)

La malaltia periodontal és una patologia de la cavitat oral que cursa amb una inflamació de les genives normalment causada per acumulació de placa que va associada a una pèrdua irreversible de l’os de suport de la dent.

A causa de l’efecte del consum de tabac en les defenses de l’individu, un pacient fumador té molt més risc de patir periodontitis i pèrdues dentals que uno no fumador.

A més, està demostrat que en els pacients fumadors es produeix un major acumulació de carrall o “tosca”.

La nicotina disminueix el sagnat de les genives a causa del seu efecte d’estrenyiment dels vasos sanguinis, la qual cosa pot emmascarar la patologia i fer creure al pacient que les seves genives estan sanes, encara que no sigui així.

B) PERIIMPLANTITIS I PÈRDUA DE L’IMPLANT DENTAL

La periimplantitis és una inflamació de la geniva que cursa amb pèrdua irreversible d’os de suport al voltant de l’implant dental.

Els pacients fumadors i amb mala higiene oral tenen més risc de patir aquesta malaltia per la qual cosa hem de ser conscients que l’implant s’ha de cuidar encara més que la dent.

A més, està demostrat que els pacients fumadors tenen més risc de perdre precoçment un implant dental ja que el procés d’integració de l’os a l’implant es pot veure alterat. Aquesta alteració pot estar relacionada amb la deficient cicatrització que produeix el tabac després de qualsevol cirurgia.

C) CÀNCER ORAL I LESIONS PRECANCEROSES

El consum de tabac està relacionat amb el carcinoma de cèl·lules escamoses o càncer oral. Els pacients fumadors tenen de 3 a 5 vegades més risc de patir càncer oral que els que no ho són. Aquest risc és encara més gran si va associat a un consum abusiu d’alcohol.

Les lesions precanceroses solen ser blanquinoses i poden aparèixer en diferents parts de la cavitat oral com poden ser la llengua, els llavis, el sòl de la boca, la cara interna de la galta, la geniva o el paladar.

Espanya és el país d’Europa amb major incidència d’aquest tipus de càncer pel que és realment necessari estar alerta a la detecció precoç d’aquest tipus de patologies.

CONSIDERACIONS FINALS

El millor consell que se li pot donar al pacient és deixar de fumar.

Així doncs, el paper d’un bon odontòleg és de vital importància per a tractar de motivar els seus pacients a reduir i/o abandonar de forma definitiva el consum de tabac.

Dr. Pol Abellaneda Pérez
Odontòleg – col. 7.211

La entrada Tabaquisme i salut oral se publicó primero en Centre Mèdic Nen Déu.

]]>
https://centremedic.fundacionendeu.org/tabaquisme-salut-oral/feed/ 0